Klima uređaj je sastavni dio doma i zauzima značajan dio kućnog proračuna za kućanske aparate. Ključno je donošenje pravilnog izbora jer hlađenje, udobnost i potrošnja energije vašeg doma izravno ovise o tome. Postoje različite vrste klima uređaja, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Istražimo detaljno i pregledajmo vrste klima uređaja dostupnih na tržištu kako biste mogli kvalificirano donijeti odluku o svom sljedećem sustavu klimatizacije.

Postoji pet glavnih vrsta klima uređaja na tržištu. Svaka vrsta dizajnirana je za određeni prostor i ispunjava određenu svrhu. Različiti vrste klima uređaja su sljedeći:

 1. Centralni klima uređaj
 2. Split klima uređaj
 3. Prozorski klima uređaj
 4. Prijenosni klima uređaj
 5. Pametni klima uređaj

Također, osim vrste uređaja, treba uzeti u obzir 4 važna čimbenika pri odabiru najbolje vrste klima uređaja za vaš dom. To su:

 • Proračun
 • Potrošnja energije
 • Prostor i održavanje
 • Snaga hlađenja

1. Centralni klima uređaj

Ako imate veliki dom i želite rashladiti više soba odjednom, tada je ova vrsta klima uređaja najprikladnija za vas. Centralna klimatizacijska jedinica koristi ‘split sustav’ koji regulira zrak kroz kanale instalirane u vašem domu. Poznat je i kao kanalni sustav.

‘Split sustav’ podrazumijeva da je sustav kombinacija dviju glavnih cjelina. Vanjska jedinica koja sadrži kondenzator i kompresor. Dok se unutarnja jedinica sastoji od zavojnica isparivača i rukovatelja zrakom. Kao i svaki tipični klima uređaj, centralni klima uređaj koristi rashladno sredstvo za uklanjanje topline iz unutarnjeg zraka. Toplina se povlači na otvoreno, a hladni zrak se uvlači kroz kanale.

Koristeći modernu HVAC tehnologiju, programabilni termostati mogu se spojiti sa centralnim klima uređajima za pametno kućanstvo.

PREDNOSTI 

 • Hladi sve prostorije spojene na kanale odjednom – stvarajući tako hladnije i regulirano okruženje u kući u minimalnom vremenu.
 • Budući da hladan zrak cirkulira u svim prostorijama, smanjuje se vlaga što rezultira ugodnijem kućnom okruženju.

NEDOSTACI

 • Troši puno energije što rezultira većim računima za energiju.
 • Takve jedinice mogu izgubiti učinkovitost i djelotvornost u slučaju da se u kanalima pojavi problem.

2. SPLIT klima uređaj

Ako želite bolju učinkovitost ili želite ukloniti puno kanalica ili jednostavno želite da se samo dio vašeg doma ohladi – tada je sjajan odabir split klima uređaja. Split klime su najčešće korišteni tip uređaja, a zovu se tako (eng, split: odvojeno) jer se sastoje od dvaju odvojenih jedinica – vanjske i unutarnje.

Takav tip klima uređaja kombinacija je vanjske jedinice koja se sastoji od kompresora i kondenzatora koja dolazi s jednom ili više unutarnjih jedinica. Te unutarnje jedinice su postavljene na zid i opremljene puhalicama zraka. Unutarnja i vanjska jedinica povezane su cijevima i rashladno sredstvo kroz njih cirkulira u varijaciji, ovisno o vrsti upotrebe.

Budući da su ove unutarnje jedinice male i kompaktne, obično se u svaku sobu instalira jedinica koja se može koristiti za grijanje ili hlađenje. Takve se vrste klima uređaja smatraju mnogo učinkovitijima u potrošnji energije u usporedbi s nekim drugim dostupnim opcijama, ali također mogu biti skupe ako želite ugraditi po jednu u svaku sobu kako biste pokrili cijelu kuću.

PREDNOSTI

 • Može se lako instalirati bilo gdje, bez puno gnjavaže i provlačenja kanalica.
 • Može se kontrolirati temperatura svake sobe pojedinačno.

NEDOSTACI

 • Jedna ovakav uređaj nije dovoljan za hlađenje velikih domova.
 • Budući da se unutarnja jedinica postavlja na zid u prostoriji, može se ne uklapati u dizaj prostora.

3. PROZORSKI KLIMA UREĐAJ

Budući da ova vrsta klima uređaja postoji u različitim veličinama, bili bi prikladni ako želite rashladiti jednu sobu ili mali prostor. Ako se odlučite za klima uređaj za veliki prozor, možete čak i rashladiti mali dom ako je to stan ili jedan otvoreni prostor. Prozorski klima uređaji od početka su označeni kao prvaci u hlađenju manjih prostora i smatraju se najčešćim tipom klima uređaja.

Prozorski klima uređaj je jedna cjelina sa svim svojim komponentama zatvorenim unutra. Izbacuje toplinu s vanjske strane i puše hladni zrak u sobu s unutarnje strane. Kao što i samo ime govori, ugrađuje se u prozor ili izrađivanjem rupe u zidu. Takvi klima uređaji imaju filtar koji se izvlači tako da se može redovito čistiti za punu učinkovitost. Ovi klima uređaji imaju komande na uređaju, a mogu se isporučiti i s daljinskim upravljačem.

PREDNOSTI

 • Jeftiniji su i jednostavni za instalaciju.
 • Jednostavno za održavanje.

NEDOSTACI

 • Bučni tijekom rada i vidljivi izvan kuće/stana.
 • Mogu zaklanjati pogled s prozora i moraju se nalaziti u blizini odgovarajuće električne utičnice.

4. Prijenosni klima uređaj

Prijenosni klima uređaji slični su prozorskim klima uređajima. Također su sve komponente smještene unutar jedinice, ali razlika je u tome što je to samostojeća jedinica, odnosno nije fiksirana i stoga se može premještati iz sobe u sobu. Potrebna je samo utičnica za napajanje i pristup prozoru gdje će zrak cirkulirati kroz pumpe uređaja.

Možete se odlučiti za prijenosni klima uređaj ako želite privremeno hlađenje prostora ili gdje god nije praktično instalirati prozorski klima uređaj ili mini-split klima uređaj. Vrlo su funkcionalni, a manje verzije mogu se koristiti i za uzgajivačnice ili kupaonice.

Budući da prijenosna jedinica sjedi u zatvorenom, njegov ventilator isparivača neprekidno radi i isparava kondenziranu vlagu prikupljenu unutar jedinice.

PREDNOSTI

 • Sa lakoćom ih možete premještati između prostorija
 • Nije potrebna trajna instalacija

NEDOSTACI

 • Ove vrste klima uređaja su vrlo bučne tijekom rada.
 • Hlađenje većih prostorija može biti problematično.

5. Pametni klima uređaj

Pametni klima uređaji vrsta su split, prozorskih ili prijenosnih klima uređaja sa ‘smart’ značajkama. Ovakvi klima uređaji povezani su preko Wi-Fi mreže te imaju svoju aplikaciju  koja pruža globalnu kontrolu putem pametnog telefona.

Ovisno o proizvođaču, ovi klima uređaji imaju brojne funkcije. Neke od njih uključuju tjedno zakazivanje, geofencing, udoban način rada, kontrolu raspona temperature i brojne druge značajke. Koristeći ih, možete postići veliku udobnost uz uštedu energije.

PREDNOSTI

 • Omogućuje komfor i jednostavnost sa brojnim funkcijama
 • Pomaže pri uštedi energije

NEDOSTACI

 • Skuplji od regularnih ‘split’ jedinica
 • Potreban je Wi-Fi signal kako bi se koristile sve funkcije

Koji su važni čimbenici pri odabiru najbolje vrste klima uređaja za vaš dom?

Sad kada znamo koje vrste klima uređaja su dostupne na tržištu, vrijeme je da donesete odluku o najprikladnijem sustavu za vaš dom. Evo najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir:

1. Proračun kao glavni faktor u odabiru sustava za klimatizaciju

 1. Najjeftinije opcije su prozorski klima uređaji i prijenosni klima uređaji. Imajte na umu da takve vrste klima uređaja odjednom mogu hladiti samo jednu sobu.
 2. Split klima uređaji smatraju se isplativima ako rashladite samo sobu ili dvije. Ako se odlučite za hlađenje cijelog doma na jednom sustavu bez kanala, morat ćete ga stalno držati uključenim, povećavajući svoje troškove energije s niskom učinkovitošću.
 3. Pametni klima uređaji, ovisno o vrsti (prozorski, split ili prijenosni), malo su skuplji od običnih uređaja. Međutim, one rezultiraju uštedom energije i stoga su dugoročno isplativije.
 4. Centralna klimatizacijska jedinica smatra se najskupljom u odnosu na sve prethodno spomenute tipove, ali se smatra najučinkovitijom. Ovi klima uređaji obično imaju puno dulji vijek trajanja u odnosu na prijenosne i prozorske klima uređaje. Tekući su troškovi, međutim, puno veći.

2. Potrošnja energije

Odaberite energetski učinkovit klimatizacijski sustav koji vam može pomoći smanjiti račune za energiju. Omjer energetske učinkovitosti poznat je i pod nazivom EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) ocjena. Važno je provjeriti kako bi se uzela u obzir najisplativija opcija. Što je ocjena viša, sustav je učinkovitiji.

Sljedeći usko povezan parametar je omjer sezonske energetske učinkovitosti (SEER). SEER ocjena jedinice je snaga hlađenja podijeljena s ukupnim uloženom električnom energijom tijekom istog razdoblja.

Iako ocjena SEER možda zvuči slično EER-u, razlika leži u činjenici da se SEER izračunava tijekom cijele višemjesečne sezone hlađenja na različitim temperaturnim točkama, dok se EER izračunava samo na fiksnoj temperaturnoj točki. Opet, što je SEER ocjena jedinice veća, to je energetski učinkovitija.

3. Prostor i održavanje

Jednostavnost pri održavanju klima uređaja važan je dio ako želite produžiti životni vijek uređaja. Uvijek kupite klima uređaj koji je najprikladniji za prostor vašeg doma.

Na tržištu postoje mnoge vrste i brandovi. Odluka o odabiru ovisi o vašem životnom prostoru, dostupnom proračunu i jednostavnosti korištenja uz lakoću održavanja.

4. Snaga hlađenja

Ova se specifikacija odnosi na bilo koji tip klima uređaja koji se nalazi na tržištu. Britanske termalne jedinice (BTU) mjera su kapaciteta hlađenja ili grijanja klima uređaja. Što je BTU veći, jedinica ima više snage za hlađenje ili grijanje.

Uobičajeni BTU kapaciteti kreću se od 6 000 do 12 000, što je pogodno za dnevni boravak uobičajene veličine. Morate pronaći klima uređaj koji odgovara veličini vaših soba. To će vam pomoći da potrošite najmanje energije dok ostvarujete najbolju količinu hlađenja ili grijanja.