„Light Emitting diode“ (LED) ili u našem jeziku ‘svjetleća dioda’, jedna je od današnjih energetski najučinkovitijih i brzo razvijajućih rasvjetnih tehnologija. Kvalitetna LED rasvjeta traje dulje, izdržljivija je i nudi istu ili bolju kvalitetu svjetlosti od ostalih vrsta rasvjete. Pročitajte 8 najboljih stvari koje niste znali o LEDicama.

Energetska ušteda

LED je visoko energetski učinkovita rasvjetna tehnologija i ima potencijal iz temelja promijeniti budućnost rasvjete u Hrvatskoj. Stambena LED rasvjeta – posebice proizvodi koji posjeduju energetske certifikate – troše minimalno 75% manje energije i traju 25 puta duže od žarulje sa žarnom niti.

Raširena upotreba LED rasvjeta ima veliki potencijalni uštede energije u Hrvatskoj. Do 2027. godine široko rasprostranjena LED rasvjeta mogla bi uštedjeti oko 348 TWh (u usporedbi s neupotrebom LED-a) električne energije: Ovo je ekvivalentna godišnja električna proizvodnja 44 velike elektrane (svaka po 1000 megavata) i ukupna ušteda veća od 30 milijardi USD po današnjim cijenama električne energije.

Kako je LED rasvjeta drugačija

LED rasvjeta uvelike se razlikuje od ostalih izvora rasvjete, poput žarulja sa žarnom niti i CFL-ova. Ključne razlike uključuju sljedeće:

  • Izvor svjetlosti: LED diode veličine su mrvice papra, a mješavina crvenih, zelenih i plavih LED dioda obično se koristi za stvaranje bijele svjetlosti.
  • Smjer: LED diode emitiraju svjetlost u određenom smjeru, smanjujući potrebu za reflektorima i difuzorima koji mogu zarobiti svjetlost. Ova značajka čini LED diode učinkovitijima za mnoge namjene, poput ugradnih svjetiljki. Kod ostalih vrsta osvjetljenja, svjetlost se mora odbiti u željenom smjeru i više od polovice svjetlosti možda nikada neće napustiti svjetiljku.
  • Toplina: LED diode emitiraju vrlo malo topline. Za usporedbu, žarulje sa žarnom niti oslobađaju 90% svoje energije kao toplinu, dok CFL otpuštaju oko 80% svoje energije kao toplinu.

LED proizvodi

LED rasvjeta trenutno je dostupna u širokom rasponu kućnih i industrijskih proizvoda, a popis svake godine raste. Brzi razvoj LED tehnologije dovodi do više proizvoda i poboljšane proizvodne učinkovitosti, što također rezultira nižim cijenama. Ispod su neke od najčešćih vrsta LED proizvoda.

Industrijska i komercijalna rasvjeta

Rasvjeta ispod kuhinje

Visoka učinkovitost i usmjerenost LED dioda čine ih idealnim za mnoge industrijske svrhe. LED diode su sve češće u uličnoj rasvjeti, osvjetljenju parkirnih garaža, osvjetljenju šetališta i ostalih vanjskih površina, osvjetljenju hladnjaka i modularnom osvjetljenju.

Budući da su LED diode male i usmjerene, idealne su za osvjetljavanje ploča za kuhanje i čitanje recepata. Boja se može činiti hladnijom ili plavom nego što je obično poželjno u kuhinji, a s nekim osvjetljenjima može doći do pretjeranog zasjenjivanja, pa je važno usporediti proizvode kako biste pronašli najbolju svjetiljku za vaš prostor.

Zamjenska LED rasvjeta

Blagdanska LED rasvjeta

Poboljšanjem performansi i padom cijena, LED svjetiljke mogu zamijeniti žarulje sa žarnom niti od 40, 60, pa čak i 75 W. Važno je pročitati naljepnicu sa činjenicama o osvjetljenju kako biste bili sigurni da je proizvod odgovarajuće svjetline i boje za predviđeno mjesto. Ako se pažljivo odaberu, zamjenski LED proizvodi mogu biti izvrsna opcija.

LED diode troše daleko manje električne energije od žarulja sa žarnom niti, a ukrasna LED rasvjeta poput lampica za božićno drvo se ne razlikuju. LED blagdanska svjetla ne samo da troše manje električne energije, već imaju i sljedeće prednosti:

  • Sigurnost – LED diode su puno hladnije od žarulja sa žarnom niti, smanjujući rizik od izgaranja ili opečenih prstiju.
  • Čvrstoća – LED diode izrađene su od epoksidnih leća, a ne od stakla te su zato puno otpornije na lomljenje
  • Dugotrajnost: Sa istom žicom LED lampica, božićno drvo bi se moglo kititi čak 40 puta
  • Jednostavnija instalacija: Do 25 žica LED-a može se povezati u niz bez preopterećenja utičnice.

Procijenjeni trošak električne energije za osvjetljavanje stabla od dva metra 12 sati dnevno tijekom 40 dana

Tip rasvjete Trošak
Žarulja sa žarnom niti C-9 70 kn
LED C-9 žarulja 2 kn
Mini svjetla sa žarnom niti 18 kn
Mini LED svjetla 6 kn

Procijenjeni trošak kupnje i rukovanja svjetlima za 10 blagdana

Tip rasvjete Trošak
Žarulja sa žarnom niti C-9 800 kn
LED C-9 žarulja 120 kn
Mini svjetla sa žarnom niti 360 kn
Mini LED svjetla 215 kn

*Pretpostavlja se korištenje 50 žarulja C-9 i 200 mini lampica po stablu, s potrošnjom električne energije od 1kn po kilowatt-satu (kWh). Cijene svjetala temeljene su na maloprodajnim cijenama kod velikih dućana za mala kućanstva. Pretpostavlja se da će životni vijek za ne-LED rasvjeta biti tri sezone (1500 sati).

EKO-LED KALKULATOR
1

 

Odaberite tip Vaše žarulje:
Broj žarulja:
Odaberite snagu Vaše žarulje:
Odaberite broj sati rada žarulje u danu:
2

 

Telefon/mobitel:
Email:
Ime i prezime:
Županija:
Prihvaćam pravila privatnosti korištenja kalkulatora. Izračun je informativnog karaktera.
Molimo unesite sve podatke
IZRAČUN
Ušteda na godišnjoj razini LED u odnosu odabranu žarulju:
Ekvivalent posađenih stabla:
Trošak prijed ugradnje LED žarulje:
Trošak nakon ugradnje LED žarulje: