Solarna energija koristi sunčevu svjetlost i toplinu za stvaranje obnovljive ili ‘zelene’ energije. Najčešći oblik sunčeve energije iskorištavaju solarni paneli ili fotonaponske ćelije. U fotonaponskim elektranama, ćelije su posložene od ruba do ruba kako bi uhvatile sunčevu svjetlost uz što veću efikasnost. Može ih se vidjeti na krovovima kuća i zgrada. Ćelije su stvorene od poluvodičkih materijala. Kada sunčeve zrake udaraju u ćelije, ona opušta elektrone iz njihovih atoma. To omogućuje elektronima protok kroz ćeliju i stvaranje električne energije.

 

Prednosti i nedostaci solarne energije

Solarna energija ima svoje prednosti i nedostatke. Prioritet je utvrditi hoće li se korištenje sunčeve energije uklopiti u vaš svakodnevni životni stil. Evo nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odluci je li solarna energija pravi izbor za vas:

Prednosti solarne energije

 • manji računi za struju
 • ekološki prihvatljiv izvor energije
 • neovisnost u korištenju energije
 • održivost
 • niski troškovi održavanja
 • pogoduje elektrodistribucijskoj mreži

Nedostaci solarne energije

 • skupa početna investicija
 • ne radi po noći
 • ograničena energetska pohrana
 • prostorno ograničenje
 • nije 100% bez zagađenja
 • važnost lokacije

PREDNOSTI

Mnogo je prednosti napajanja vašeg doma solarnom energijom, no ovdje smo pokušali navesti najvažnije. Evo nekoliko prednosti prebacivanja vašeg doma ili tvrtke na solarnu energiju. Pročitajte više o ovoj temi ovdje.

Manji računi za struju

Smanjivanje mjesečnog računa za električnu energiju prioritet je u većini domova, a generiranje vlastite energije snagom sunca jednostavan je način da se to postigne. Možete smanjiti račune za čak 75%!

Ekološki prihvatljiv izvor energije

U usporedbi sa standardnim oblicima neobnovljive energije koji se u velikoj mjeri oslanjaju na fosilna goriva, kod solarne energije nema emisije ugljika. Emisije stakleničkih plinova također nema jer solarna energija ne koristi sagorijevanje goriva. Svaki kWh sunčeve energije značajno smanjuje emisije stakleničkih plinova poput CO2, sumporovog oksida, dušikovog oksid i drugih opasnih čestica. Što više ljudi odabere obnovljiv izvor energije, to će naš zrak biti čišći.

Neovisnost u korištenju energije

Ograničenih resursa poput fosilnih goriva jednog će dana potpuno nestati i neće se moći zamijeniti, a sunce će sjati još oko 5 milijardi godina. Energetska neovisnost iz obnovljivih izvora nam nikad nije bila bliža – tehnologija za iskorištavanje sunčeve energije svakim se danom razvija, a mi pronalazimo nove načine primjene i implementacije u svakodnevnom životu.

Održivost

Solarna energija mogla bi biti stabilan resurs milijardama godina. To je naš najobilniji energetski resurs – 173 000 terawatta (TW) sunčeve energije neprestano udara u Zemlju. To je 10 000 puta više od ukupne svjetske potrošnje energije.

Niski troškovi održavanja

Većina sustava za prikupljanje solarne energije dolazi s vrlo dugim jamstvom – ponekad i do 25 godina. Održavanje obično zahtijeva samo godišnje čišćenje, a solarni PV i solarni termalni dijelovi morat će se mijenjati otprilike svakih 10 godina. Nema pokretnih dijelova pa je samim time manje dijelova koji bi se mogli pokvariti ili oštetiti. Budući da je sustav solarne elektrane jednostavan za održavanje, nećete morati raditi mnogo popravaka.

Pogoduje elektrodistribucijskoj mreži

Ako sami proizvodite električnu energiju manje ćete potraživati energiju iz mreže. Samim time, solarna energija manje opterećuje elektrodistribucijsku mrežu i u konačnici omogući uštedu. Neki opskrbljivači nude posebne vrste usluga i smanjenja računa na temelju proizvedene električne energije. Oni koji iz solarne energije proizvode električnu, mogu višak natrag poslati u ‘mrežu’ i na taj način smanjiti račune. Detaljnije pročitajte ovdje.

 

NEDOSTACI

Postoji mnogo razloga za prelazak na ekološki čišću opciju obnovljive energije, no sunčeva energija nije idealna opcija za sve.

Skupa početna investicija

Početna instalacija solarnog sustava je prilično skupa. Svaka tvrtka nudi različite načine određivanja cijena, mogućnosti plaćanja i naknada. Cijena može varirati ovisno o vašoj lokaciji, broju potrebnih solarnih panela, zahtjevima za instalaciju i naknadama za rad. Za kućanstva u Hrvatskoj to je najčešće velika investicija, a dobivanje kredita može biti jedina opcija za kupnju. Dobra vijest je da EU sufinancira ovakve pothvate pa obratite pažnju na mogućnost do čak 80% financiranja iz fondova za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ne radi po noći

Solarni sustavi se oslanjaju na elektrodistribucijske mreže kako bi kućanstva imala struju i noću kada nema sunca. Neki sustavi solarnih panela nude mogućnost rezervne baterije, ali nisu svi modeli dostupni s ovom opcijom. Budući da je razvoj baterija sve učinkovitiji i jeftiniji, u bliskoj budućnosti bi ta tehnologija mogla biti široko dostupna. Dotle, dok sunce ne izađe, morat ćete se pouzdati u elektrodistribucijsku mrežu kao i svi drugi.

Ograničena energetska pohrana

Ako se proizvedena električna energija ne upotrijebi odmah, bilo bi dobro da se pohrani u baterije – što može biti skupo i oduzimati puno prostora. Baterije se pune danju tako da imate spremljenu električnu energiju koju možete koristiti noću.

Prostorno ograničenje

Što vam je više električne energije potrebno, to će vam više solarnih panela trebati, a oni zauzimaju prostor. Nemaju svi krovovi dovoljnu površinu za opremanje potrebnim brojem solarnih panela. Solarne ploče se također mogu pohraniti u vašem dvorištu, ali im treba otvoren prostor s puno sunčeve svjetlosti, tako da dvorišta s drvećem i puno sjene neće biti pogodna.

Važnost lokacije

Iako je sunce bogat izvor energije, intenzitet i dostupnost varira u različitim dijelovima svijeta. Ovisno o tome gdje živite, neka mjesta mogu imati nepogodne vremenske uvjete kao što su kiša i oblaci. U nekim dijelovima svijeta, poput Aljaske, sunce se neće pojavljivati danima tijekom zime, što može biti problem za one koji se oslanjaju na sunčeve izvore energije.

Mi, naravno, ne živimo u takvim područjima gdje je sunčeva svijelost rijetka i slaba. Naprotiv, situacija je obrnuta. Pročitajte više o solarnom potencijalu hrvatskih domova.

 

Je li solarna energija dobar izbor za vas?

Budući da se kupci energije sve više interesiraju za obnovljive i zelene energetske opcije, važno je razlikovati njihove prednosti i nedostatke. Prije nego što se odlučite za novi izvor energije, pokušajte definirati budžet koji je dostupan vama i vašoj obitelji. Zatim izračunajte koliko bi vas dugoročno koštala opcija solarne elektrane i koliko biste kroz vrijeme uštedjeli. Napravite popis prednosti i nedostataka koji su prilagođeni vama i vašoj obitelji kako biste mogli bolje razumjeti kakve su vam potrebe. U tom pothvatu od koristi bi vam mogao biti kalkulator za računanje solarnog potencijala vašeg krova.