U 2020. godini, više nego ikad do sad, boravimo kod kuće. Unatrag par godina drastično se povećava svijest o važnosti energetski učinkovitih svojstava kućanstva koja stvaraju efikasan, jednostavno grijani prostor. Izolacija uzrokovana pandemijom je dodatno potaknula ovaj trend. Tako je potražnja za pametnim i efikasnim kućnim rješenjima u porastu te postaje sve veći prioritet prilikom gradnje. Jedan način za stvaranje energetski učinkovitog doma kroz renoviranje podrazumijeva skupe i velike zahvate. No, postoje i druge vrste investicija koje su često povoljne i brzo isplative – primjer takvih investicija su LED rasvjeta, štedljive glave tuša ili perlatori (općenito proizvodi za manju potrošnju vode). Obje vrste investicija imati će transformirajući efekt na održivost i korištenje vaše energije.

Kako do energetsko učinkovitog doma kroz renoviranje?

Postoji mnogo načina da se ostvari energetska učinkovitost kod kuće. Redoslijed je ipak uglavnom isti – dobro izolirati prostor, smanjiti propuh te istodobno osigurati dobru ventilaciju i odgovorno koristiti energiju.

 

 

Izolacija

Važno je imati odgovarajuću izolaciju kako biste osigurali učinkovito grijanje u vašoj kući tijekom cijele godine. U tipičnom domu najveći put gubitka topline je kroz zidove. Izoliranjem izvana ili iznutra transformirat ćete toplinu i udobnost svog doma.

  • Zagrijavanje prostora troši otprilike 60% energije u jednom tipičnom kućanstvu pa ako to možete smanjiti – već ste na dobrom putu!
  • 30cm izolacije potkrovlja izvrsno je polazište i rješenje za učinkovito zadržavanje topline
  • Moderne kuće mogu imati 5 cm izolacije, ali barem 10 cm zidne izolacije je optimalno

 

Prozori

Kada mijenjate prozore, tamo gdje je moguće, odaberite prozore visokih performansi s trostrukim (troslojnim) staklom. Pomoći će vam da vaš dom bude izoliran, bez propuha te će također doprinjeti boljoj zvučnoj izolaciji.

 

Zadržavanje topline

Zatvorite sve neželjene pukotine u svom domu jer su upravo one jedan od najvećih krivaca za gubitak topline. Osvrnite se oko prozora, vrata, podova i krovova – to su ključna područja koja treba izolirati da se održi odgovarajuća razina ventilacije. Kako biste stvorili još zdraviji dom,  razmislite o mehaničkoj ventilaciji prostora za dovod svježeg zraka bez otpuštanja topline vašeg životnog prostora, koji osim toga služi za izvlačenje ustajalog ili vlažnog zraka.

 

Solarna energija

Da biste generirali energiju s niskim udjelom ugljika za svoj dom, razmislite o instaliranju solarne elektrane na svoj krov. Solarni paneli koriste sunčevu energiju za napajanje vašeg doma pomažući vam da budete samodostatni, a istovremeno pomažu i planetu. Posebno su korisni ako planirate ulagati u električno vozilo ili kućnu bateriju.

 

Bojleri

Ako je vaš bojler stariji od 12 godina, vjerojatno je vrijeme da razmislite o zamjeni. Novi bojleri energetski su učinkovitiji, što znači da iz vašeg doma dolazi manje otpada, a to koristi i planetu i vašem novčaniku.

 

 

 

Zeleni dom za zdrav život

Vaš dom bi trebao biti povoljnije, toplije i zdravije mjesto za život. Održiv i energetski učinkovit može postati uz velike i male promjene. Renoviranje doma može značiti velike uštede na godišnjoj razini. Naoružani znanjem započnite putovanje kako biste od svog doma napravili zelenu oazu za zdrav život.