Poznato je da je ugljični monoksid izuzetno opasan plin, ali trebamo znati i da ugljični monoksid može nastati na cijeli niz različitih načina, a mnogih nismo uopće svjesni. Iako je opasnost od trovanja ovim plinom veća zimi zbog češćeg paljenja drva u kaminu te grijanja na plinske peći, česte tragedije ukazuju na činjenicu da je ugljični monoksid opasan u bilo koje godišnje doba.

Nastaje sagorijevanjem tvari koje sadrže ugljik, a koje se odvija bez dovoljnog pristupa kisika. Neispravni uređaji na prirodni plin, tekući petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugljen vrlo lako mogu postati proizvođači ugljičnog monoksida. Opasnost nam najčešće prijeti iz plinskih pećnica, automobila u garažama, nepročišćenih dimnjaka te neispravnih ventilacijskih sustava. Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa, što znači da njegovu prisutnost u prostoriji nije moguće prepoznati ljudskim osjetilima.

Najbolji lijek za sprječavanje trovanja je prevencija.

Edukacijom ukućana i postavljanjem uređaja u kućanstvo ukućani su na vrijeme alarmirani, a potencijalna tragedija spriječena.