Dok smo u toploj udobnosti i sigurnosti vlastitog doma, lako možemo zaboraviti da i dalje živimo među potencijalnim sigurnosnim opasnostima. Srećom, ovih deset savjeta za sigurnost u kući pomoći će vam da procijenite i analizirate skrivene opasnosti te da možete poduzeti određene mjere da biste živjeli u potpunoj udobnosti.

1. Provjerite upotrebljavate li ispravnu snagu na svim uređajima.

Upotreba odgovarajućih žarulja može spriječiti probleme sa električnom energijom, zato provjerite koristite li ispravnu snagu. Ako svjetiljka nema navedenu snagu, koristite žarulje od 60W ili manje. Za neoznačene stropne uređaje odaberite žarulje od 25W.

Pro tip: LED žarulje troše manje energije i smanjuju rizik od pregrijavanja svjetiljki. Naučite više o LED pogodnostima.

2. Pripazite na preopterećene električne utičnice kako biste zaštitili svoj dom.

Preopterećenje električnih utičnica čest je uzrok problema sa strujom. Provjerite jesu li sve utičnice hladne na dodir, imaju li zaštitne prednje ploče i rade li ispravno. Možete pratiti neke od ovih sigurnosnih savjeta:

  • Nemojte koristiti produžne kablove ili pretvarače s više izlaza za uređaje.
  • Odjednom u utičnicu uključite samo jedan uređaj koji proizvodi toplinu.
  • Jako zagrijane utičnice treba provjeriti kvalificirani električar.
  • Imajte na umu da produžni kablovi dodaju samo broj utičnice – one ne mijenjaju količinu energije koju utičnica prima.
  • Pametne utičnice mogu se koristiti za nadzor opterećenja napajanja u utičnici, pa čak i za isključivanje uređaja ako se utičnica počne pregrijavati.

3. Zamijenite ili popravite oštećene električne kabele kako biste zaštitili svoj dom.

Oštećeni kabeli za napajanje ozbiljan su električni i sigurnosni rizik u kući i mogu izazvati požar te strujni udar.

Sve kabele za napajanje i produžne kabele treba redovito provjeravati na znakove istrošenosti i pucanja, a zatim ih popraviti ili zamijeniti po potrebi. Kabeli za napajanje ne smiju se provoditi ispod tepiha i namještaja. Kablovi ispod tepiha predstavljaju opasnost od spoticanja i mogu se pregrijati, dok namještaj može zdrobiti izolaciju kabela i oštetiti žice.

Redovita upotreba produžnih kabela može značiti da nemate dovoljno električnih utičnica koja bi odgovarala vašim potrebama. Kvalificirani električar koji poznaje pravila o električnoj sigurnosti može vam instalirati dodatne utičnice u sobama u kojima često koristite produžne kabele.

4. Držite korištene i neiskorištene kabele urednima i sigurnima kako biste spriječili oštećenje.

Pravila o električnoj sigurnosti ne primjenjuju se samo na kabele za napajanje kad su u upotrebi – kabele također treba sigurno čuvati kako bi se spriječila oštećenja. Spremljene kabele držite podalje od djece i kućnih ljubimaca (koji mogu žvakati ili se igrati njima). Pokušajte izbjegavati čvrsto omotavanje kabela oko predmeta; to može rastezati kabel ili uzrokovati pregrijavanje. Kabel nikada ne ostavljajte na vrućoj površini kako biste spriječili oštećenje izolacije i žica kabela.

5. Isključite sve uređaje koje ne koristite kako biste smanjili potencijalne rizike.

Jedan od najjednostavnijih savjeta o električnoj sigurnosti također je jedan od najlakših za zaborav: kada aparat nije u upotrebi, isključite ga iz utičnice. Ovime ne samo da štedite energiju smanjujući fantomski/vampirski dovod (količinu energije koju uređaj troši čak i kada se ne koristi aktivno), već isključivanjem uređaja koji se ne koriste štitite ih od pregrijavanja ili strujnog udara.

Vrlo je lako zaboraviti isključiti uređaje koje ne koristimo iz struje, ali nova generacija pametnih utičnica nudi rješenje koje vam omogućuje postavljanje rasporeda napajanja za svaku utičnicu.

6. Električne uređaje i utičnice držite podalje od vode kako biste spriječili udar.

Voda i struja se ne miješaju dobro. Držanjem električne opreme na suhom mjestu i podalje od vode će sprječiti oštećenja uređaja i može vas zaštititi od ozljeda i strujnog udara.

Kada radite s električnim aparatima, važno je imati suhe ruke. Udaljavanje električne opreme od biljnih posuda, akvarija, sudopera, tuševa i kade smanjuje rizik od kontakta vode i električne energije.

7. Omogućite svojim uređajima odgovarajući prostor za cirkulaciju zraka kako biste izbjegli pregrijavanje.

Bez odgovarajuće cirkulacije zraka, električna oprema lako se može pregrijati  te dovesti do kratkog spoja što može uzrokovati požar. Pobrinite se da vaši uređaji imaju pravilnu cirkulaciju zraka i izbjegavajte postavljanje električne opreme u zatvorenim ormarićima.

Za najveću sigurnost važno je i zapaljive predmete čuvati daleko od svih uređaja i elektronike. Obratite posebnu pozornost na svoju plinsku ili električnu sušilicu jer moraju biti smještene najmanje metar od zida da bi sigurno funkcionirale.

8. Provjerite jesu li svi vaši ispušni ventilatori čisti kako biste spriječili opasnost od požara.

Neki električni uređaji imaju ispušne ventilatore koji se mogu zaprljati ili začepiti otpadom što prisiljava uređaj da radi jače. To može skratiti životni vijek uređaja i može dovesti do opasnosti u vašem domu zbog pregrijavanja ili čak do stvaranja nakupina opasnih plinova koji mogu dovesti do požara. Čišćenje ispušnih ventilatora redovito pomaže u sprečavanju takvih opasnosti.

9. Uvijek slijedite upute uređaja za bolju sigurnost.

“Pročitajte upute” trebao bi biti na vrhu popisa sigurnosnih savjeta kod kuće. Razumijevanje načina sigurnog rukovanja uređajima poboljšava performanse vašeg uređaja i vašu osobnu sigurnost.

10. Budite svjesni grijača i bojlera kako biste spriječili potencijalne nesreće.

Zapaljive predmete treba držati podalje od prijenosnih grijača i ugrađenih peći. Radi sigurnosti peći, zapaljive predmete čuvajte daleko od bilo kakvih uređaja za grijanje. Prijenosni grijači ne smiju raditi blizu zavjesa, a kako bi se spriječilo prevrtanje, trebali bi ih postavljati samo na stabilnu površinu.

ENERGETSKI SAVJET

Možda jedna od najvećih opasnosti u domovima su potencijalne sigurnosne prijetnje. To mogu biti požari, poplave, gubitak struje, invazija ili još gore. Da biste izbjegli tragične ishode, trebali biste biti sigurni da održavate odgovarajuću kućnu sigurnost postavljanjem sigurnosnog alarma i sustava zaključavanja vrata u vašem domu. Da biste održali sigurnost od požara, u kući je uvijek dobro imati detektore dima i ugljičnog monoksida te obavezno provjeravajte baterije i često ih testirajte.