Većina nas kupuje previše stvari,i to prečesto. Bezumni konzumerizam i loše navike kupovanja norma su već desetljećima. Jesu li vam poznati scenariji s ormarima pretrpanima odjećom koju ne nosite? Ili elektronikom koju više nikada nećete koristiti, sapunima i kozmetikom koja vam se ne sviđa? Je li vam garaža puna zanatske ili hobi opreme za koju ste izgubili zanimanje?

Pa kako ste završili s toliko stvari koje ne želite?

Ako niste tip koji kupuje kvalitetnu ili rabljenu robu nakon opsežnih istraživanja, odgovor najvjerojatnije leži u jeftinoj radnoj snazi. Jeftina radna snaga učinila je loše navike kupovanja, jeftinu, loše izrađenu odjeću, igračke i elektroniku standardom na svim razinama društva. Korištenje radne snage s niskim primanjima koja živi u zemljama sa slabim radnim standardima i slabom zaštitom okoliša, omogućeno je iskorištavanje ljudi i resursa našeg planeta.

Najjednostavnije rješenje je da kupujete rijeđe, ali kvalitetnije. Idite korak dalje i prestanite kupovati putem interneta kad vam je dosadno. Sljedeći put kada idete u kupovinu, pobrinite se da kupite trajne stvari. Ta rola papirnatih ručnika neće izdržati više od tjedan dana pa umjesto toga razmislite o nabavci pamučnih ručnika. Još bolje, upotrijebite one koji stoje u vašem ormaru za posteljinu.

Primijenite ovu logiku na svaku novu kupnju koju možete.